Totul incepe cu cererea in casatorie. Daca ar respecta vechea traditie, mirele ar trebui sa mearga in petit la viitorii socri pentru a le cere consimtamantul. Daca are acordul acestora, viitorul sot este liber sa-i ofere alesei inimii sale inelul de logodna. Urmeaza acum ca tinerii sa decida pe cine vor alege nasi, adica parinti spirituali. In timp, rolul nasilor a fost minimalizat, dar conform traditiei, nasul este personajul central al nuntii, fiind urmat ca importanta de mireasa, mire, nasa, domnisoarele si cavalerii de onoare, parintii si ceilalti nuntasi. Alegerea nasilor este foarte importanta. Conform traditiei, nasii trebuie sa suporte cheltuielile cu voalul si parura, lumanarile si slujba religioasa, insa au o mare obligatie spirituala fata de miri.
In ziua nuntii, conform traditie romanesti, alaiul de nunta trebuie sa porneasca de la cavalerii de onoare ai mirelui. Acestia se duc la mire acasa unde vor participa la barbieritul mirelui, un ritual initiatic de transformare a flacaului in barbat. Dupa barbierit, mirele impreuna cu familia sa pornesc spre casa nasilor. Mirele, responsabil de cumpararea buchetelor pentru nasa si pentru mireasa, ii daruieste nasei buchetul si ii prinde nasului papionul la gat. Nasul mare ii cinsteste pe nuntasi cu bautura si bucate dupa care impreuna cu nasa iau lumanarile, parura si voalul si se indreapta spre casa miresei. Urmeaza gatitul miresei si aranjarea voalului. Voalul isi are originea in perioada in care casatoriile erau aranjate, fiind menit sa acopere fata viitoarei sotii, pana cand cununia era incheiata, pentru ca mirele sa nu se poata razgandi. Gatita, mireasa se intalneste cu mirele care ii daruieste buchetul.
La randul sau, mireasa le prinde in piept cocardele nasului, nasei si mirelui, exact in aceasta ordine. Domnisoarele de onoare ale miresei continua sa prinda in pieptul tuturor nuntasilor cocarde, in timp ce acestia sunt prinsi in hora miresei. La sfarsitul dansului, nasa rupe turta miresei si o imparta celor prezenti. Traditia spune ca cei care vor manca din turta vor fi fericiti si norocosi in anul urmator. Tot alaiul porneste apoi catre biserica. La intrarea in biserica trebuie respectate urmatoarele regului: in fata alaiului trebuie sa fie domnisoara si cavalerul de onoare, care duc lumanarile. In spatele lor se afla nasul si mireasa, apoi mirele si nasa dupa care vin socrii mari, apoi cei mici.
Intotdeauna mireasa sta in stanga mirelui sau a nasului. Daca drumul pana la biserica se face cu masina, lumanarile nu trebuie tinute in aceleasi automobile. Pana dupa cununie, mireasa sta cu nasul si cu lumanarea sa, iar mirele cu nasa si cu cea de-a doua lumanare. La plecarea din biserica, insa, mirii vor fi impreuna si la fel vor fi si lumanarile. Cununia religioasa incepe cu logodna in timpul careia preotul aseaza verighetele pe degetele inelare de la manile drepte. Dupa logodna are loc slujba de cununie a celor doi miri. In timpul slujbei de cununie, preotii, miri si nasii participa la dansul lui Isaia in jurul mesei. Dupa ce slujba s-a incheiat, mirii primesc felicitari din partea rudelor si prietenilor. La iesirea din biserica, nuntasii fac un pod de flori si arunca cu grau si orez. Prin acest obicei, mirilor le este transmisa forta si fertilitatea semintelor, casnicia lor devenind una fertile si binecuvantata. De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a speria spiritele rele din calea mirelui si a miresei.
Dupa ce slujba religioasa s-a incheiat, tot alaiul se indreapta spre salonul unde va avea loc petrecerea. Intrarea in salon se face exact in ordinea intrarii in biserica. Unul dintre obiceiurile de nunta cele mai cunoscute, care se desfasoara in cadrul petrecerii de nunta, este furatul miresei. Mireasa este considerata a fi in grija nasului pana la miezul noptii, si a mirelui dupa aceasta ora. De aceea, daca furtul are loc pana in ora 12, nasul este cel care plateste rascumpararea, iar dupa aceasta ora mirele este cel responsabil. Se pare ca acest obicei isi are originea in vechime cand barbatii din clanuri dusmane furau mireasa pentru a primi rascumparare. Tortul de nunta este primul lucru pe care mirii il impart, atat intre ei, cat si cu restul nuntasilor. Taierea tortului este primul lucru pe care mirii il fac impreuna.
Un alt obicei, care se desfasoara aproape de incheierea petrecerii este scoaterea voalului si inlocuirea sa cu o esarfa. Acest gest semnifica transformarea tinerei fete in femeie maritata. Conform traditie, voalul alb va fi prins in parul unei fete nemaritate. Un alt moment specific nuntii este aruncarea buchetului. Traditia spune ca fata care prinde buchetul va fi urmatoarea la maritis. La fel se intampla si in cazul aruncarii jartelei de catre mire.
In speranta ca jurnalul nostru de nunta v-a fost folositor, echipa Noblesse Ballroom Mamaia va multumeste pentru timpul acordat lecturarii acestuia!